Forbrytelse og straff


I «Faust for Kids» fokuserte vi på det gode og det onde, universelle krefter som kjemper mot hverandre om makten over menneskene. I «Til Fyret» utforsket vi hva som skjer inne i det enkelte menneske. En sentral setning i «Til Fyret» er denne: Egentlig er vi alle alene. Likevel finner vi sammen, organiserer oss i samfunn, og i «Forbrytelse og straff» vil fokus ligge på nettopp samfunnsmennesket. Hva skjer når noen hever seg over sine medborgere? Raskolnikov tenker han tilhører en liten gruppe mennesker som gjennom sin intellektuelle fortreffelighet er hevet over den allmenne moral. Han forsøker å begrunne drapet på en grisk pantelånerske med at samfunnet får det bedre uten henne.

Vi får innblikk i grusomheter gjennom media, men vi kommer i kontakt med onde handlinger også i dagliglivet, for eksempel i skolegården, på gata eller på jobben. Med denne forestillingen ønsker vi å reise noen spørsmål rundt ondt og godt, rett og galt: Er det alltid galt å bryte loven? Er det alltid rett å ofre seg for andre? Det som i hvert fall er sikkert, er at mennesket trenger luft. Det kan gå veldig galt om vi murer oss inne på rommet vårt for lenge. Vi trenger å lufte oss, lufte tankene våre, bryne oss på hverandre. Vi må møtes. I teatret, for eksempel. I denne forestillingen vil publikum kanskje oppleve å møte kunstnerne og hverandre på en måte de ikke er vant til.

Forestillingen varer lenger enn det som er vanlig for ungdommer, og det er ikke pause, men det blir servering, og vi har en dass på scenen.

Regi: Hildur Kristinsdottir
Produsent: Mona Larsen
Tekst: Eirik Willyson
Komponist/ lyddesign: Magnus Børmark
Lys: Kaja Glenne Lund
Tekniker: Anders Høgli
Dramaturg: Maria Ramvi Dommersnes
Teknikere: Anders Høgli og Anders Borchgrevink
Scenografi: Petter Alstad & Bård Vaag Stangnes
Illustrasjon: Petter Alstad
Foto: Kristinn Gudlaugsson
På scenen:
Josephine Kylén-Collins
Lars August Jørgensen
Camilla Vislie
Kim Atle Hansen

Co-produsenter: Black Box Teater, BIT Teatergarasjen og Scenekunst Østfold

Forestillingen er støttet av: Norsk Kulturråd, Kunstløftet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og Fritt Ord.